Wat is de WIC? 

De WIC is een scheepvaartmaatschappij dat sinds 3 juni 1621 bestaat en heeft geleid tot de Gouden eeuw waarin de maatschappij flink vooruit is gegaan (Robin, 2003).

In de 16e eeuw hebben Spanje en Portugal delen van Amerika veroverd (Hoffmann, 2017). De WIC had een octrooi gekregen waarmee alleen zij handel mochten drijven ten westen van kaap de Goede Hoop (www.isgeschiedenis.nl, sd). Men wilde op gegeven moment overal in de wereld koloniën stichten, ook de WIC wilde dit. Ondanks dat zij dit wilde was de WIC voornamelijk opgericht om handel te drijven, of dit handeldrijven economisch  goed voor de WIC was lees je in hoofdstuk 'economie'.

De WIC had een strijd met Spanje maar deze strijd kreeg op gegeven moment een wapenstilstand van 8 maanden. Hierop volgde de oprichting van de WIC. Vanaf 3 juni 1621 bestond de WIC. Ze kregen een geldigheid octrooi van 24 jaar (Robin, 2003).

Als men over de WIC praat gaat het voornamelijk over de trans-Atlantische Driehoeks handel. Er waren meerdere landen die mee deden met de WIC: Nederland natuurlijk maar ook Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, Denemarken en Zweden. De Driehoeks handel ziet er als volgt uit:

De handelsschepen gingen vanuit West-Europa op zoek naar West-Afrika. Uit Europa werden er spullen zoals geweren, aardewerk, textiel, metalen, ijzersoorten en buskruitsoorten mee genomen. Volgeladen en wel voerden zij naar West-Afrika. Vervolgens werden deze spullen in West-Afrika omgeruild voor slaven, goud en ivoor. De slaven werden verkocht door slavenhandelaren. Zo voer het schip verder naar de volgende bestemming, Noord-Amerika. Tijdens deze reis waren er verschrikkelijke ziekten aan boord, aan deze ziekten overleden heel veel slaven. Daarnaast was er slechte hulpverlening aan boord dus werden de slaven ook niet geholpen als zij ziek waren (Tang, 2018). De slaven werden gebruikt om op de plantages te werken en zij verbouwde dan suiker en tabak (www.wikikids.nl, 2017). De laatste reis voor dit schip ging terug naar Europa, met aan boord producten van de plantages, zoals suiker, koffie, tabak, katoen en zilver.

Er is een schatting gemaakt over hoeveel slaven er tijdens de Driehoeks handel verhandeld zijn, ongeveer 11 tot 12 miljoen slaven! Nederland was die tijd verantwoordelijk voor de handel van 500.000 slaven. Het is dan ook niet gek dat op gegeven moment ook dit 'ras' uitstierf, zo werden de indianen ook niet als slaaf gebruikt. In 1803 besloot Denemarken de slavernij af te schaffen, Engeland deed dit in 1807. In 1859 schafte Nederland de slavernij in Oost-Indië af en in 1863 ook in West-Indië. De VS schafte net als Nederland in 1863 de slavernij ook af (Tang, 2018). Maar wat betekent dit voor de WIC?

Het afschaffen van de slavernij heeft geen grote impact gehad op de WIC. De WIC is ten onder gegaan doordat ze geen geld meer hadden, ze hadden zelfs forse schulden. Eerst had de WIC geld van de VOC geleend vervolgens kon de WIC dit niet meer terug betalen en is er uiteindelijk in een zaak besloten dat de WIC er mee moest kappen omdat het resultaat van hun acties zo klein was dat niemand er iets van merkte. Toch heeft de WIC samen met de VOC er voor gezorgd dat Nederland een prachtige Goude eeuw heeft meegemaakt. Door veel producten te verkopen hebben ze veel verdient, dit is voornamelijk investeert schepen, kantoren, pakhuizen, kerken en scholen. Er was veel groei in de welvaart op economisch, weenschappelijk en artistiek gebied (Robin, 2003).

Maak jouw eigen website met JouwWeb