Oprichting van de WIC
Op 3 juni 1621 hebben de Staten-Generaal van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de West-Indische Compagnie, of een andere naam de WIC, opgericht (Wachelder, 2015). De eerste man die de WIC wilde was Willem Usselincx, een jonge koopman uit Antwerpen. Er kwamen steeds meer mensen die achter Willem Usselincx gingen staan, eerst de pensionaris van Gouda daarna Petrus Plancius en vervolgens ook de strenge calvinisten. Zij steunde dit voornamelijk als teken tegen de strijd van Spanje (Robin, 2003).
Willem Usselincx deed het niet alleen als teken tegen de strijd van Spanje maar ook omdat hij meer koloniën wilde hebben. Het is alleen een tegenvaller voor Usselincx want de Staten-Generaal, die uiteindelijk heel de WIC heeft opgezet, kwam met een veel beter plan (Robin, 2003). Usselincx zijn idee was om bepaalde gebieden op een wrede manier eigen te maken. Een ander doel was het verstoren van de Spaanse posities in Amerika en op de Atlantische oceaan (Couwenbergh, sd). De Staten-Generaal kwam dus met een beter idee, namelijk dat zij de opdracht gaven om de oorlog met Spanje (tachtigjarige oorlog) te stoppen door middel van de WIC (B., 2018).
De WIC werd vervolgens ongeveer hetzelfde opgericht als de VOC, ook 5 kamers. Deze kamers bevonden zich in: Amsterdam, Zeeland, Maze, Stad en Lande en één in het Noorderkwartier. Vanuit deze kamers kon de WIC alles besturen (Sjoerdvo, 2018).
De WIC heeft vervolgens een geldigheidsoctrooi gekregen van 24 jaar, helaas werd de WIC in 1972 opgeheven (B., 2018).
Maak jouw eigen website met JouwWeb