Was de WIC goed voor de economie?
In het begin werd er niet verwacht dat de WIC veel goeds zou opleveren, dit was echter wel zo is de conclusie van Karwan Fatah Black (Universiteit Leiden) en Matthias van Rossum (Vrije Universiteit Amsterdam)(www.isgechiedenis.nl, sd).
In het begin van de hele expeditie van de WIC werd Usselincx niet gesteund door de Staten-Generaal. Toch liet de WIC de expeditie doorgaan, deze expeditie kwam terug met kisten vol suiker, goud en zilver terug. Ondanks dat ze met deze spullen terugkwamen was het doel,koloniën stichten, niet gelukt. Daardoor lieten ze het doel koloniën stichten een beetje links liggen en focuste ze zich vooral op de handel en scheepvaart in de Atlantische gebieden.
Vervolgens kreeg de WIC het recht als monopolie om als enige te mogen varen in Afrika en Amerika (Sjoerdvo, 2018).
Op gegeven moment blokkeert Spanje de handelslijnen waardoor men niet meer bij zout kon komen, zeker in Nederland was dit een schande want alles werd immers met zout gedaan. Vervolgens wordt er op zee gevochten en verslaat de WIC Spanje en Portugal en nu heeft de WIC een deel van Brazilië. Nu hadden ze weer zout en daar begon ook de slavenhandel (www.mokums.nl, 2018).
Het meest winstgevende van de WIC was de slavenhandel. Op gegeven moment hadden de Spanjaarden en Portugezen veel macht in midden- en Zuid-Amerika, dit leidde tot het beroven van indianen, het werd nog erger. De indianen moesten zwaar werk doen op plantages (in Brazilië) waar ze nauwelijks te eten kregen. Op gegeven moment waren er nog maar zo weinig indianen dat de Spanjaarden en Portugezen er mee ophielden. Dit betekende wel dat er een andere groep mensen moest gaan werken op de plantages, dit werden 'de zwarte mensen', zij waren immers veel sterker en konden beter tegen dit klimaat. In ongeveer 1640 konden de Spanjaarden geen slaven meer halen, dit kon de WIC nog wel. Hier start dan ook het winstgevende deel voor de WIC.
Toen de WIC op gegeven moment besefte dat niks rendabel was als er geen zwarte slaven aan het werk waren kwam er een uitspraak namelijk '' zonder negers en ossen komt er van Pernambuco(een van de suikerrietplantages) niets terecht''. De WIC ging de slaven met vrachtschepen ophalen en verkocht hen vervolgens tegen bizar hoge prijzen. Onderweg overleden er veel slaven en waren er veel ziekten, veel overledenen slaven kregen een zeemansgraf (Sjoerdvo, 2018).
Het inkomen van Nederland in 1800 is ongeveer 300 miljoen gulden, hiervan was de helft door de landbouw. Ja je leest het goed, dat betekent dus dat de andere 50% nog verdeeld wordt in soorten handel. In Nederland ging het goed op landbouw gebied, dit is dan ook een gevolg op het handel drijven in de Driehoeks handel. Hiermee hebben ze zoveel geleerd dat ze uiteindelijk heel erg op landbouw gebied vooruitgingen. Toch zeggen we dat de slavenhandel de economie een echte boost gegeven heeft, de reden hiervoor is het vele geld opleveren per 1 slaaf (Emmer, 2012).
Maak jouw eigen website met JouwWeb